15 februari 2007

Moi iedereen,

Ik ben heelhuids teruggekomen uit Lapland. En het was echt supersupersupersupersupersupersupersuper (en zo kunnen we nog wel even doorgaan) plezant. We hebben met zijn allen een photobucket aangemaakt waarop iedereen zijn foto’s gaat zetten, meer informatie onderaan de mail. Eerst verslag van de trip.
Op woensdagavond, om 18 uur zaten we in de trein richting Tampere. Alles verliep goed, we speelden wat kaart, we aten wat en ter hoogte van Varkaus kwam er een ander Duits meisje mee op de trein. Plotseling even later stond de trein stil. Een halfuur later de trein stond nog steeds stil. Half paniek bij ons want we hadden maar tien minuten om van trein te wisselen in Pieksämäki opweg naar Tampere. Wij in ons beste Fins naar de conducteur. Enfin, de trein ging wachten op ons. Dus geen enkel probleem we hebben hem gehaald. Een dikke vier uur later waren we in Tampere. Ondertussen waaren we al met een stuk of twintig op de trein. In Tampere moesten we twee uur wachten op de tein richting Rovaniemi. Dus ik, Lisa, Rika en Ian (jongen uit de USA) gingen Tampere dan maar even verkennen. Binnen de 200m hadden we een dronkaard achter ons aan zitten die uitleg gaf over Tampere. Intressant mannen! Die dronkaard zijn we bij de eerste bar kwijtgespeeld en wij hebben bij temperaturen van -30 proberen foto’s te maken van Tampere. Fijn!
Dan eindelijk om iets na 1 mochten we de trein op richting Rovaniemi. Nadat de controleur onze tickets had gecontroleerd konden we eindelijk gaan slapen. Maar mannen, het was echt ijs-ijs-ijskoud op de trein. Op de ramen (vanbinnen) stond zelfs een hele laag ijs (of was het sneeuw) Enfin, ik ben uiteindelijk dan toch in slaap gevallen, maar niet voor lang. 70 tieners over twee wagons verdeeld = niet veel slaap. Om 12 uur ’s middags waren we in Rovaniemi. Eerst lunch gegeten in een plaatselijke middelbare school en daarna naar het museum: Het Artikum geweest. Het ging over de geschiedenis van Rovaniemi en Lapland. Intressant, moest ik niet zo dood als een pier zijn geweest. Dan van het Artikum zijn we meteen naar Pyhä geweest, de plek waar we verbleven. Na het eten hebben we iedereen leren kennen en hebben ze ons de regels van het kamp uitgelegd. Daarna zijn de meesten gaan slapen.
Op vrijdag was het skien/snowboarden. Ik heb gesnowboard. Eerst natuurlijk lessen gerekegen, buiten de piste uiteraard, en na de middag op de piste. Vele keren op mijn gat en gezicht beland maar het ging niet slecht moet ik toegeven. Sommige van de skiërs waren er erger aantoe die avond (voor de mensen die beweren dat snowboarden veel gevaarlijker is dan skiën). ’s avonds was het pannekoekavond. Ik heb de sauna uitgetest. Wat krijg je als je 50 tienermeisjes in 1 sauna steekt. Een kiekenkot! Ik was vlug terug uit de sauna.
Op zaterdag was het tweede snowboarddag. Alleen van de lift gevallen, geen verwondingen. ’s avonds waren het wintergames. Laatste deel daarvan was een quiz. En 1 van de vragen was wat is de echte naam van Richard Dean Anderson (de man die mcgyver speelde) Niemand in ons groepje had er een idee van. Dus iedereen vrienden en familie gebeld (eh papa), maar niemand wist het. Iemand had dan het schitterende idee dat ze op het internet kon gaan met haar GSM. Enfin, het was dus een strikvraag. De echte naam van RDA, is gewoon Richard Dean Anderson. Flauw hoor.
Anyway, op zondag was het voor mij snowboarddag drie. Geen spannende dingen gebeurd. Ik ben zelfs niet van de lift gevallen. Alleen 1 keer op mijn kont. Mijn spieren deden wel al 2 dagen pijn, maar dat was niet zo heel erg. *s avonds weer naar de sauna geweest en daarna was echt 1 van de hoogtepunten van het weekend. De jongens moesten zich als meisjes verkleden voor een missverkiezing en de meisjes moeten hun daarbij helpen. Hillarisch gewoon! Wouter, een van de Belgen heeft gewonnen. En Thibeau, een andere Belg, was tweedes. Over de Blegen gesproken. Het was gewoon keileuk om hun nog eens te zien. En de twee Waalse jongens had ik helemaal nog nooit gezien. Trouwens als wij met zijn gezeven spraken dan spraken we Engels, want de Vlamingen wilden geen Frans spreken en de Walen geen Nederlands. Iedereen vond dat raar, maar goed. Die avond hebben we trouwens ook het Noorderlicht gezien. Suuuuuuuupermooi!!!! En ook een vallende ster en ja, ik heb een wens gedaan.
Op maandag zijn we in de ochtend naar een ametihstmijn geweest en hebben we onze eigen steentjes mogen uitgraven. In de namiddag ben ik gaan zweten en weken in een spa. In de avond zijn we naar een disco geweest, alcoholvrij spijtig genoeg. K heb mij anders wel goed geamuseerd. Op dinsdag zijn we de kerstman gaan bezoeken en we zijn rendier gaan rijden. ’s Avonds zaten we op de trein terug naar huis. Op woendagmiddag waren we terug in Joensuu. Zo dood als een pier. Ik ben gisteren om 9 uur gaan slapen, het was nodig. Vandaag was het Penkarit op school en dat is het feest waarin de derdejaars afscheid nemen van de school. Ze verkleden zich dan als allerlei zotte dingen en gooien snoepjes naar iedereen. Njam njam. Ik heb vandaag ook mijn testen teruggekregen. Muziek was zeer goed (geen punten, gewoon een zeer goed), Wiskunde was een 8 en Zweeds ook.
Nu moet ik dringend gaan, want de kapper komt om mijn haar te doen voor het Wanhojen bal morgen.

Om de foto’s van de Laplandtrip te  bekijken (die van mij komen er in het weekend op). Je gaat naar www.photobucket.com login: afs2007 en paswoord is 112233. Mensen met problemen moet maar een berichtje laten.

Advertenties